De dvd Klein gebaar, groot geluk is ontstaan vanuit de eigen jeugdervaringen van Ingrid Ligtermoet en de specifieke expertise van Clé Jansen in het maken van documentaires over mensen en kwetsbare groepen in de samenleving. Toen Ingrid Ligtermoet de handleiding schreef bij Vergeten Kinderen, een documentaire van Clé Jansen over kinderen als getuige van huiselijk geweld, ontstond het idee voor het maken van een film over kinderen van ouders met psychische en verslavingsproblemen. Ruim 3 jaar geleden schreef Ingrid de subsidieaanvraag met een uitgebreide onderbouwing van het belang van de directe omgeving voor kinderen van ouders met psychische of verslavingsproblemen. Het deel van de subsidieaanvraag met deze onderbouwing is hier te downloaden.

Een jaar na het inbrengen van de subsidieaanvraag hadden de Stichting Kinderpostzegels Nederland, Skanfonds, VSBfonds en de stichting Voorkoming Kindermishandeling de fondsen toegezegd om de dvd te kunnen maken. Het duurde nog even voordat er kinderen en jongeren waren gevonden om mee te werken. Eenmaal gevonden zijn er ruim anderhalf jaar opnames gemaakt. Hieruit is een documentaire ontstaan en 4 losse portretten. 

De documentaire Klein gebaar, groot geluk bestaat uit de portretten van Naomi (16), Daan (11) en Andrea (17). Naomi’s moeder heeft last van psychoses. Daan’s moeder is manisch-depressief en Andrea’s moeder is verslaafd aan alcohol. Het verhaal van de documentaire vertelt zichzelf. De hoofdpersonen vertellen wat er aan de hand is thuis en hoe dat voor hen is. De moeders van Naomi en Daan vertellen hier ook over. Tussen de regels door wordt het verdriet, de woede, het schuldgevoel, de schaamte en de machteloosheid van de hoofdpersonen zichtbaar en voelbaar. Als langzamerhand duidelijk wordt hoe diep de impact is op de kinderen van de problemen van hun ouders, komen steeds meer personen uit de omgeving van Naomi, Daan en Andrea in beeld. Duidelijk wordt dat er voor hen alle drie mensen in hun omgeving zijn die iets voor hen betekenen in hun moeilijke situatie.

De portretten op de dvd Klein gebaar, groot geluk zijn de (meer uitgebreide)portretten van Naomi, Daan en Andrea en daarnaast een extra portret van vijf zussen. Deze vijf volwassen zussen met een alcoholverslaafde vader zijn een jaar in therapie geweest. Met de begeleiders kijken ze terug naar hun verleden, de gevolgen en wat de therapie heeft opgeleverd. Duidelijk wordt dat zij niet veel aan hun omgeving hebben gehad toen ze jong waren.

Lees voor meer achtergrondinformatie de volgende artikelen:
Artikel De Stentor 3 maart 2008-1 en -2
Artikel Amersfoort Nu 5 maart 2008